Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 

Shaolin Csikung


A kínaiak szerint a csi a világegyetemet betöltő energia vagy természeti erő, a kung pedig tartós erőkifejtést és munkát jelent. A csikung tehát nem más, mint az életenergia egy életen át tartó művelése, fejlesztése.

A csikung a kínai gyógyászat legősibb eleme. Célja, hogy a gyakorlatokon keresztül harmóniába kerüljön a test és a lélek. Ha a test gyógyul, a lélek is szárnyra kap. A kínaiak alapvetően három csit különböztetnek meg. Ezek közül az első az égi csi, a második a földi csi, amit az égi csi irányít, végül a földi csin belül minden embernek, állatnak, növénynek van saját csije. A születéskor kapott csit pazaroljuk el életünk során a negatív érzelmekkel, a helytelen életmóddal, a rossz táplálkozással. És ezt igyekszünk pótolni szellemi fejlődéssel, a megfelelő életvitellel, a lelki békével, a csikung különleges gyakorlataival.  
 
Blokkok a testünkben 
A kínai modell szerint a csi elakadása rossz közérzetet, fájdalmat vagy megbetegedést okoz. Ha a csi áramlása akadályozott, akkor két dolog történik. Vagy többlet csi halmozódik fel ott, ahol arra nincs is szükség, vagy a test más részei nem kapnak elegendő csit. Mindkét esetben megbetegszik a test az elégtelen energiaellátásnak köszönhetően. A csikung gyakorlatok megszüntetik az energia gátjait és megnövelik a csi áramlását a testünkben. Ha a csi szabadon folyik, akkor ez az energia gyógyít és helyreállítja szervezetünk egyensúlyát.

Mozgás és meditáció 
A csikung több ezer éves történelme során rengeteg válfaja fejlődött ki. Vannak buddhista és taoista csikungok. Vannak olyanok, amelyek a harcművészetekhez kötődnek és a testet erőssé, az ütésekkel rúgásokkal szemben ellenállóvá teszik. Vannak gyógyító, orvosi gyakorlatok. Vannak statikusak és dinamikusak, meditatív jellegűek és fárasztó tornák. Ám mindben közös a test meridián-rendszerének, a jin-jang elvnek, valamint az öt elem tanának az ismerete és gyakorlati használata. Forrás: noiportal.hu

További információ:
Kovács Lajos csikung oktató
mobil: 06-20-4548-548  
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.