Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 

A legjobb fiatalító szer a szex!


Szexualitás és egészség
Mennyiben függ össze a szexualitás és az egészség? Nagyon! A kiegyensúlyozott, harmonikus szerelmi élet egyrészt aktívvá, fiatalossá tesz, másrészt bizonyítottan hatással van lelki és fizikai egészségünkre. Fordítva is igaz: ha zavar jelentkezik az ágyban, az jelzés arról, hogy valami nem működik. Gyakran lelki eredetű a baj, amit szakember segítségével akár könnyen és gyorsan is orvosolhatunk. Vannak azonban olyan egészségi elváltozások, amelyeknek első jele a nőknél és férfiaknál is az aktust fizikailag meghiúsító problémák (hüvelyszárazság, merevedési zavar), a szexuális vágy leülése. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet hasonló probléma. Az okokat mindenképpen érdemes tisztázni, és minél előbb visszaállítani az örömteli szerelmi életre való képességet. Ebben a folyamatban a szakemberhez – szexuál-pszichológushoz - vezet az első út az okok tisztázására.
A mai negyven, ötven feletti korosztálynak ismerős fogalom a „szexuális forradalom”, mely nagyon érzékeny és aktív életkorban zajlott le számukra. Másképp történt ez minden országban, ám vitathatatlan, hogy az egész világot megváltoztatta az Amerikából indult, "Szeretkezz, ne háborúzz!" jelszó. Van, akinek szabadságot, és van, akinek szabadosságot hozott az életébe. Mára alig maradtak tabu-témák az ügyben. Azt gondolhatnánk, hogy minden téren, minden életkorban minden úgy és akkor működik, ahogyan kell. Ha nem, megtalálhatók a problémák megoldói, a szakemberek. Mégis, úgy tűnik, ennyi probléma a partnerkapcsolatokban nem volt soha, mint manapság.

Megrázó végeredmény?
Ez a jelenség sok jó elemet is tartalmazott. Jobban kiteljesedett a szerelmi élet, főként a nőknél, hiszen a férfiak addig is igyekeztek megtalálni az örömüket. A nők felszabadultak az évszázados elvárások alól, és a szexuális életükben is szabadabbak, igényesebbek lettek. A "férjem oldalbordája vagyok" - szerep hálistennek megtépázódott. Nem hallgathatjuk azonban el, hogy az Egyesült Államokból elindult nagy hullám, amely azt vallotta: mindegy, kivel, mikor, hol és mi módon, a lényeg, hogy minél rövidebb időn belül eljussunk a kielégüléshez, egy durva folyamat volt. Ugyanúgy megrázta az emberek lelkét Európában, mint Amerikában, és még most is isszuk a levét. A végeredmény az lett, hogy mindenki elhitte, hogy joga és oka van arra, hogy bárkivel szexeljen, mindenféle lelki-érzelmi töltés nélkül. Azt is megfigyelhetjük, hogy a történelmi korokban minden szabadelvű, szabados szexuális értékítéleti korszak után következett egy megtorlás. Mintha a sors is úgy rendezné az életünket, hogy a végtelen, minden irányba áradó szexualitást ne engedhessük meg magunknak - a szexuális forradalommal majdnem egy időben megkaptuk a HIV-vírust, amelyet a mai napig nem tudunk visszaszorítani.

Tanuljuk meg a jót is!
Az Egyesült Államokban elindult azonban egy nagyon pozitív folyamat az elmúlt évtizedekben, amelyhez ajánlatos lenne csatlakozni. A nők megtalálták a sikert és az egzisztenciát önállóan is, és a partnerük egyre inkább a társuk is ebben a folyamatban. Elsősorban a jobb körülmények között élő családoknál figyelhető meg nálunk is a hagyományos értékek felemelése. Jobban figyelnek egymásra, tisztelik társukat, becsülik a nőket. Felértékelődött a hűség, a kitartó, mély párkapcsolat, a gondoskodás, törődés, az életre szóló választás. Emellett nagyon odafigyelnek arra, hogy a hivatásuk kiteljesedése mellett a kikapcsolódás is igényes, szervezett legyen. Ez az életforma hozzájárult ahhoz, hogy a feszültséget ne az otthoni környezetben vezessék le, ne acsarkodjanak egymásra a házastársak. Nyilván ez anyagi kérdés is, hiszen ott egy komoly réteg számára természetes a wellness, a fitnesz, a golf, lovaglás, társasági élet - ezeket mi még csak ízlelgetjük. Az Érezd jól magad! jelszót azonban minden további nélkül alkalmazhatnánk életünk sok területén. Erre hamarosan a gazdasági farkastörvények is rákényszerítenek majd bennünket, hiszen fiatalosan, rugalmasan, fitten kell élnünk ahhoz, hogy sokáig "piacképesek" legyünk minden téren - a hivatásunkban és a magánéletünkben, partnerkapcsolatunkban egyaránt. A fiatalos mentalitáshoz hozzátartozik az aktív időskori szexuális élet is. Főként a férfiak számára jelenti a rémségek idejét, ha közeleg a "kapuzárás". Úgy tűnik azonban, mintha mostanság késlekedne a szerelemre képtelen időszak bekövetkezése. Míg korábban az ötven-hatvan éves férfiak rettegtek ettől, napjainkban a hetven fölöttiek is vígan szerelmeskednek. A nemére büszke férfi addig boldog, amíg a szerelemben örömet tud adni és maga is örömét leli benne, ezért természetes és egészséges fenntartani a szerelmi képességet a legvégső határig. Ugyanez vonatkozik manapság a hölgyekre is, akik közül egyre többen aktívak, vonzóak és szexisek akár hatvan év felett is.

Névjegy
Dr. Rusz Edit klinikai szakpszichológus, szexológus, szakíró. Férje Rádóczy-Gyarmathy Gábor, itthon és külföldön elismert festőművész. A párkapcsolati terápia, szexuális zavarok, pszichés problémák rendezése a fő területe. Többnyire kognitív és viselkedés-terápiával foglalkozik. Népszerű könyve, A testiségről őszintén, 2002-ben jelent meg. Jelenleg magánpraxisa mellett főállásban egy népszerű magyar napilap telefonos tanácsadója, szakírója. Szívesen tart előadást iskolákban, különböző közösségekben. Néhány évvel ezelőtt hobbiszinten, ám nagyon elkötelezetten foglalkozott élsportolókkal - birkózókkal, vívókkal, tornászokkal -, a maximális eredményesség elérése érdekében. Gyakran láthatjuk, olvashatjuk a magyar médiában, szakértelme, színes, igényes előadói stílusa, a szerelem, szexualitás témakörről vallott nézetei alapján népszerű szereplője különböző beszélgetéseknek.

 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.